fbpx
Naslovna » Magazin » Kod kuće » 5 Sigurnosnih mehanizama za koje ne treba žaliti para

5 Sigurnosnih mehanizama za koje ne treba žaliti para

Kada je reč o sigurnosti i bezbednosti, važi uvek stari princip – bolje sprečiti nego lečiti. Postoje one stvari o kojima možda ne mislimo, ali koje itekako znače kada je u pitanju ne samo zaštita naših nepokretnosti, pa i pokretnosti, već i porodice. Evo 5 stvari koje ne treba prevideti kada razmišljate o bezbednosti vaših […]

Dopunjeno: 29. 03. 2021.

Kada je reč o sigurnosti i bezbednosti, važi uvek stari princip – bolje sprečiti nego lečiti. Postoje one stvari o kojima možda ne mislimo, ali koje itekako znače kada je u pitanju ne samo zaštita naših nepokretnosti, pa i pokretnosti, već i porodice.

Evo 5 stvari koje ne treba prevideti kada razmišljate o bezbednosti vaših nekretnina, automobila, pa i poslovnih prostora i kancelarija.

#1 Ulazna vrata

Pre mnogo godina, moji su zatekli stan obijen, sa dosta nelogičnih postupaka koje su provalnici sproveli. Iako su uhapšeni ubrzo nakon toga, neke drage stvari su zauvek nestale. Nisu našli nikakve specijalne vrednosti (dodatni savet i jeste ne čuvati dragocenosti u samom stanu ili kući), ali nestala je tatina kolekcija upaljača, bedževa, kao i par maminih stvari. Dovoljno da shvatiš da je nažalost došlo vreme kad su sigurnosna vrata neophodna, bez obzira da li živiš u ušuškanoj zgradi ili turbulentnom kvartu.

Sigurnosna vrata sa jednom ili sa dve sigurnosne brave, vrata koja koriste bravu sa kasa ključem ili sa kodiranim cilindrom, jednim ili dva, pa i dodaci tipa spoljna i unutrašnja opšivka – pervajz lajsne, automat za samozatvaranje vrata, mikrokamera (crno-bela ili u koloru), interfonska brava, samo su neke od opcija dodataka koje možete uzeti u obzir.

Imajte u vidu da ista pravila važe i za stambene i poslovne jedinice, kao i za same ulaze u zgradu. Svako ulaganje u sigurnost dodatan je nivo zaštite koji možda neće sprečiti nečiju nameru, ali veoma će uticati na njegovu realizaciju.

#2 Garažna vrata

Garažna vrata su jednostavno rešenje za dodatnu zaštitu vašeg doma. Ovo kritično mesto za bezbednost kuće, poslovnog prostora ili skladišta i slično, od veće je važnosti nego što se možda na prvi pogled čini. Kao prvo, kroz garažu se može probiti u unutrašnjost kuće ili zgrade, a drugo, i u garaži se drže dragocenosti, u vidu alata i uređaja.

Veliki je izbor opcija kao što su okretno-nagibni, klizni, podizno-klizni ili harmonika sistemi za prozore i vrata. Posebno su popularna segmentna garažna vrata koja su ne samo korisna, već i jako efikasna, a pri tom štede prostor u garaži.

Međunarodna asocijacija vrata (IDA) i Asocijacija proizvođača vrata i sistema pristupa (DASMA), Overhead Door Corporation je pripremila jednu opsežnu listu saveta za sigurnost garažnih vrata koju možete da upotrebite.

 1. Proverite da li je dugme za otvaranje garažnih vrata van domašaja male dece.
 2. Ne dozvolite deci da se igraju sa daljinskim upravljačima garažnih vrata.
 3. Pratite uputstvo za upotrebu i naučite kako koristiti garažna vrata za hitne funkcije.
 4. Vizuelno pregledajte garažna vrata svakog meseca, opruge, kablove, valjke i kutije za znake habanja. Nemojte pokušavati da uklonite, prilagodite ili popravite ove delove ili bilo šta vezano za njih. Obučeni stručnjak za vrata mora da izvrši prilagođavanje ovih delova, koji su pod velikim napregnućima.
 5. Testirajte mehanizam obrtanja otvarača garažnih vrata mesečno postavljanjem 2×4 ploče ili rolne papira na putu vrata. Ako se vrata ne obrnu nakon kontakta sa objektom, pozovite kvalifikovanog profesionalca za popravku.
 6. Nikada ne stavljajte prste između vrata i objašnjavajte deci da je to opasnost.
 7. Ne ostavljajte garažna vrata delimično otvorena. Kada se ponovo aktiviraju, može se desiti da padnu prema dole i oštete ili povrede nekoga.
 8. Dok ste na odmoru, isključite jedinicu za otvaranje garažnih vrata ili koristite sigurnosni prekidač za bravu, što onemogućava daljinski upravljač.

#3 Prozori (posebno za stanove u prizemlju)

Ima ona narodna izreka zlu ne trebalo. Ovde je to takođe istina. Ono što želimo je da smo u svom domu mirni i spokojni u svakom trenutku, kao i da znamo da smo i mi, naša porodica i imetak bezbedni i zaštićeni. Prozori, rešetke, kao i alarmi, umnogome pomažu u postizanju ovog cilja.

Imajte na umu da uvek treba zatvorite sve prozore i sva balkonska vrata pre nego što izađete iz kuće. Recimo, roletne nemojte da sputite skroz do kraja, to može da provalnicima bude znak da nikoga duže vremena nema kod kuće. Ako živite u kući s dvorištem, nemojte da držite baštenski nameštaj blizu da ga lopovi ne bi iskoristili da se popnu do prozora. Obavezno postavite rešetke na prozore ukoliko živite u prizemlju i visokom prizemlju.

#4 Bezbednost automobila

Kada je u pitanju bezbednost automobila, alarm, mehanička, električna i elektronička blokada pomažu, ali to nije uvek dovoljno. Neke preventivne mere pomažu u tome da obijači potraže lakše “mete”. Ako imate i one najjednostavnije vidove mehaničke zaštite kao što su kuke za volan, zbog kojih start automobila nije odmah moguć, već lopov treba da prereže i oštetiti volan, čime otežava izglede za dalju prodaju, njemu raste rizik.

Modernija kola imaju veće probleme kada je u pitanju elektronika, pa tu možete obratiti pažnju na sve aspekte digitalnog, kao što su gde vam je ključ, gde je OBD priključak koji izmenjen možete da postavite i na drugo mesto, bilo da uvedete satelitsko praćenje, ili čak negde u automobil sakrijete stare pre-paid mobilne uređaje uz pomoć kojih policija lako i brzo može da uđe u trag automobilu ukoliko do krađe i dođe. A imajte u vidu da se na teritoriji Beograda ukrade čak 3 automobila dnevno, ili se može desiti da ostanete bez akumulatora, kao što se meni desilo. Pored mehaničke i elektronske zaštite, ne zaboravite i kasko osiguranje, kao najbolji vid zaštite.

#5 Kamere za nadzor

Pre mnogo godina, mamu su napali ispred ulaza u stan. Iz nekog razloga nikoga nije bilo u zgradi, ali je zato u stanu bila naša šarplaninka Meri. Iako je imala svega par meseci, njen zaštitnički nagon je bio toliko intenzivan da je zalajala dovoljno glasno i snažno da se nasilnik prepao i pobegao. Ono što bi bilo bolje doduše jeste da smo imali kamere za nadzor na svakom spratu, ili makar na ulasku u zgradu.

Ova vrsta preventive nije samo preventiva, već može i da potencijalne pljačkaše i provalnike, nasilnike i manijake i zastraši i spreči da uopšte svoje namere sprovedu u delu. Skoro je bio slučaj napasnika manijaka na Ceraku koji je jurio devojčice po zgradama, uhvaćenog na kamerama i ubrzo uhapšenog. Ne samo da sigurnosne kamere pomažu samo licu u nevolji, već opštoj bezbednostisvima koji se nađu u blizini.

Postoje brojne opcije kao što su dome i bullet/box kamere, kao i vodootporne kamere pogodne za spoljašnju montažu. Bežične kamere za video nadzor pružaju mogućnost prenosa slike preko internet mreže. To znači da možete da gledate, snimate i pretražujete snimljeni materijal sa bilo kog mesta putem PC računara ili mobilnog telefona. I upravo taj video nadzor preko interneta (WiFi) i mobilnog telefona je jedna od glavnih prednosti ovog sistema, jer u svakom trenutku sve imate pod kontrolom.

Ovo je važno ne samo da bi brzo došlo do adekvatne reakcije, već i zbog arhiviranja informacija radi eventualne naknadne istrage. Video nadzor je idealna opcija za kuću, poslovnog prostora, stanova, dvorišta, vikendica ali i parkinga, za nadzor vozila, robe u skladištu, mašina u postrojenjima i fabrikama, nadzor događaja i manifestacija, i slično.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]
  Škafiškafnjak

  Da li znate šta je “Škafiškafnjak”? Tako je, nemate pojma! KLIKNI i saznaj već jednom.

  Škafiškafnjak je obično reč koja dovodi do psovanja onoga ko vam je postavio da je izgovorite, jer obično ne ide.

  (Ne)Zaboravljene boemske legende

  Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično [...]

  “Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

  Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ