fbpx
Naslovna » Magazin » Kod kuće » Disfunkcionalni porodični sistemi imaju uloge u kojim se nalazimo sve dok ih ne osvestimo

Disfunkcionalni porodični sistemi imaju uloge u kojim se nalazimo sve dok ih ne osvestimo

Svi porodični sistemi imaju uloge koje “igramo” uglavnom na nesvesnom nivou, sve dok u jednom trenutku ne osvestimo da ponavljamo obrasce koji nam ni najmanje nisu korisni, naprotiv.

Dopunjeno: 17. 10. 2021.

Disfunkcionalni porodični sistemi imaju svoja pravila, pozornicu i naposletku uloge. Ako spoznaš šta je bila tvoja uloga (ili je i dalje), to će ti pomoći da bolje razumeš sebe, ne ophodiš se prestrogo ka prošlosti i odlukama, te napraviš pozitivne promene u svom životu.

Porodični sistem možemo definisati kao živ organizam. To je sistem odvojenih, ali međusobno zavisnih delova koji čine celinu, a kako znamo da je u prirodi cilj svakog živog sistema da bude u homeostazi, tako i disfunkcionalni porodični sistemi imaju ravnotežu u dinamici. Svaki član porodice igra svoju ulogu, a stepen disfunkcije određuje u kolikoj meri su uloge “nametnute” i koliko je svaki član sposoban da iznese, ostvari svoju ulogu.

6 uloga koje imaju disfunkcionalni porodični sistemi

Radeći na svom monumentalnom delu, “Druga šansa: Nada i zdravlje za porodice alkoholičara” (Another Chance: Hope and Health for the Alcoholic Family), Sharon Wegscheider-Cruse, izuzetno cenjen predavač i autor, došla je do 6 uloga koje se nalaze na pozornici disfunkcionalnih porodica. Psihoterapeutska praksa je pokazala validnost ovih uloga, bez obzira na stepen porodične disfunkcije, pol, godine, obrazovanje i tako dalje.

Osvešćivanje je prvi i najvažniji korak, koji nam daje moć da prekinemo začarani krug i kreiramo zdrave odnose i obrasce. Pa, krenimo.

Zavisnik

Zavisnici funkcionišu i ispunjavaju svoje odgovornosti u različitim stepenima. Za većinu, zavisnost napreduje kako se količina i učestalost upotrebe droge ili alkohola povećava. Droga i alkohol postaju primarni način na koji se ovisnik nosi sa problemima i neugodnim osećanjima.

Vremenom, ovisnici spaljuju mostove i postaju izolovani. Njihovi životi se vrte oko alkohola i droge – uzimaju sve više i više nakon čega sledi privremeni oporavak (trežnjenje, spavanje danima, kajanje). Oni krive druge za svoje probleme, mogu biti ljuti i kritični, nepredvidivi, i čini se da ne brinu o tome kako njihovo ponašanje utiče na druge. Mogu biti i drugi oblici zavisnosti ili disfunkcije (zavisnost od seksa, kockanje, netretirani psihički problemi), a dinamika je praktično ista. Ovo je po obrascu roditelj ili neki stariji član porodice.

Zataškivač

Osoba koja pruža pomoć pokušava da smanji štetu i opasnost kroz pravljenje izgovora ili pomažući ovisnika. Poriče da je ponašanje Zavisnika (alkohol/droga) problem. Pokušava da kontroliše stvari i drži porodicu zajedno kroz duboko poricanje i izbegavanje problema. Ide u toliko veliku krajnost, te osigurava da porodične tajne i problemi ne izađu na videlo i da ih ostatak sveta smatra sretnom porodicom koja dobro funkcioniše. Uglavnom je supružnik ovisnika, ali može biti i dete.

Junak

Junak je nadmoćan, perfekcionista i izuzetno odgovoran. Ovo dete izgleda kao da ima sve superiorne osobine zajedno. Pokušava da poštuje porodicu kroz postignuća i eksterno vrednovanje (kroz školu, karijeru). On je naporan, ozbiljan i želi da sve drži pod kontrolom. Prihvata mnogo stresa i obaveza na svoja pleća, postaje radoholik, što se manifestuje stresom, potrebom da svima ugodi, preteranim davanjem, kompleksom mučenika.

Crna ovca

Od malih nogu ponaša se drugačije, pravi probleme i nekako uvek dospeva u nevolje, zbog čega je porodična crna ovca, večiti krivac za sve. U stvari, nesvesni motiv njegovog ponašanja je da umanji štetu, sramotu, bol i probleme koje uzrokuje Zavisnik, da odvuče pažnju od njega. Roditelji ne uviđaju njegove podsvesne namere, te ga odbacuju, guraju u zapećak.

Dežurna maskota

Pokušava da ublaži porodični stres kroz humor, spontanost, upadanje u nevolje. Svi ga tretiraju kao derište, nezrelo biće, čak i kad je u odraslim godinama. Humor, blesavost, zafrkancija postaje njegovo oružje i odbrana od bola i straha.

Izgubljeno dete

Uglavnom je nevidljivo u porodici, ono ne dobija niti traži pažnju. Ono je izolovano, tiho i povučeno, provodeći vreme u “usamljeničkim” aktivnostima, kao što su gledanje TV-a, igranje igrica, čitanje knjiga i stripova. Njegov posao je jednostavno da se “sklanja s radara”.

Kao što rekosmo, najbitnije je osvestiti kom tipu ovih uloga pripadaš. Mnoga deca Zavisnika u oddraslom dobu imaju poteškoće s uspostavljanjem intimnosti i bliskosti u vezama, ispoljavanjem emocija i ljubavlju prema sebi.

Šta dalje? Kako se izvući iz uloga koje nameću porodični sistemi?

Ako se identifikuješ sa nekom od ovih uloga, bitno je da nemaš osuđujući stav – to je bio tvoj nesvesni način da se izboriš sa datom situacijom. Sada si odrasla, zrela osoba na putu isceljenja.

Treba biti svestan da su neke porodice toliko toksične, da je nemoguće napraviti novu realnost sa njima i zdrav odnos. Ovo je bolna spoznaja, ali treba da se pomiriš sa njom.

Izaberi ljude u svom okruženju (prijatelji, partner, članovi porodice koji nisu toksični i problematični) i neguj sa njima odnose koji se baziraju na podršci i poverenju.

Ukoliko i dalje imaš problem da prevaziđeš ovu spoznaju, potraži pomoć psihoteraputa koji ima praksu u rešavanju ovakvih situacija. Terapija može imati dragocene benefite i pomoći ti da nastaviš život u novoj, zdravoj postavci. Najbitniji korak je postignut – upravo spoznajom.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

  Uputstva iz 1893. za siguran seks: “Nipošto ne valja dva puta ujedared vršiti!”

  Ako ste mislili da je siguran seks tema poslednjih decenija, u zabludi ste. Još i naši stari imali su svest [...]

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]
  Škafiškafnjak

  Da li znate šta je “Škafiškafnjak”? Tako je, nemate pojma! KLIKNI i saznaj već jednom.

  Škafiškafnjak je obično reč koja dovodi do psovanja onoga ko vam je postavio da je izgovorite, jer obično ne ide.
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ