fbpx
Naslovna » Magazin » Ljubav » Ovih 7 stvari koje žene nesvesno rade su bukvalno “sprej protiv muškaraca”

Ovih 7 stvari koje žene nesvesno rade su bukvalno “sprej protiv muškaraca”

U sparnim letnjim danima obično naprskamo neki sprej ili namažemo roll on i komarci nas zaobilaze. Oni ne znaju šta se tačno desilo, jedino izvesno je da ih naš miris odbija.

Dopunjeno: 30. 11. 2022.

Isto tako, nekad svojim ponašanjem odbijamo druge, potpuno nesvesno, čak i kada nam se neko dopadne i želimo da se i mi njemu dopadnemo, on naprosto ispari. Svima nam se desilo da nam za oko zapadne neko ko lepo izgleda, kulturan je, uspešan u tome što radi, a onda kažemo “nema tu hemije”, “ne privlači me”, “nekako me odbija”. Zašto se to dešava?

Nedavno smo pisali o Marie Forleo i njenim savetima koji su pomogli mnogim ženama a i njoj samoj (već deceniju uživa u srećnom braku). Objasnili smo životne istine, nepobitne činjenice kojih treba da budemo svesni ako želimo da kvalitetan partner uđe u naš život. Sada ćemo otići korak dalje – opisaćemo ponašanja koja činimo nesvesno, iz straha, želje, očekivanja, a koja bukvalno imaju efekat spreja protiv muškaraca.

#1 Trebaš mi (s pet znakova uzvičnika)

Ovo se ukratko može definisati kao “nedostajanje s opsesivnom potrebom”, ili što bi Ameri rekli, “needy”. Da li možeš da zamisliš nekog dobrog frajera koji izgovara ovu rečenicu: “Upoznao sam super ribu, odlično izgleda, pametna je, super nam je i lepi se za mene kao pijavica, ne mogu da živim od njenih pitanja”? Naravno da ne. Čak i neko ko očajnički želi vezu će biti odbijen ovakvim ponašanjem.

Dakle, ako prepoznaješ ove momente kod sebe, pravi je trenutak za odluku da ih odbaciš:

 • “veza će da reši moje probleme i to što se ne osećam kompletno”
 • opsesivno telefoniranje i slanje poruka, naročito ako proveravaš “da li je on ok”
 • kompulsivno proveravanje mejla, mesendžera, vibera, SMS-a, Instagrama, da vidiš da li ti je pisao ili još gore, da li je video poruku i koliko vremena mu je potrebno da na nju odgovori
 • govoriš mu da ti je potreban za sreću (što njegov mozak prevodi kao iznuđivanje)
 • često mu pišeš da ti nedostaje
 • moraš da znaš gde je 24/7 i nije te blam da to pokažeš
 • “kažnjavaš” ga ćutanjem i ignorisanjem kad ne dobijaš očekivanu pažnju
 • osećaš veliku želju za njegovim odobravanjem i potvrđivanjem onoga što radiš

“Needy ponašanje” dolazi iz očaja, a očaj se ne može sakriti. Stanje očaja, očajničke potrebe prevazilazi naše ponašanje i emituje se poput radio talasa, što muškarci osete.

Dakle, čak i ako se suzdržavaš opsesivnih poziva i poruka, opaski iz kojih isijava nesigurnost, ako ulažeš svu energiju da se pretvaraš da je sve kul i da si ti kul, on će osetiti “needy” i povući se.

Druga bitna stvar je da ovakvo ponašanje pravi ogromnu količinu nepotrebnog pritiska na drugu osobu. Ovakvo ponašanje neće te dovesti do kvalitetne veze, već do toga da je tvoj partner u grču da li je nešto dobro rekao, uradio, da li ćeš se iznervirati… na kraju ni sam neće znati šta je poželjno da uradi, a šta ne, i pogodi šta? Ispariće. Ti bi kao ostala s nekim s kim imaš osećaj da si na stalnom testu?

Treća, i ne najmanje bitna činjenica zašto je “needy” ponašanje kontraproduktivno, tiče se opasne zablude da ti je neko (partner) potreban za sreću. Ovim ne samo da mu direktno predaješ svu svoju moć, već i bič, da te isprebija ukoliko to poželi. Sva tvoja sreća zavisi od jedne osobe? Bez njega ti nema života? Pa sve i da je najbolji čovek na svetu, u njegovim očima bićeš jadnica! A zamisli, da je ne daj Bože, neki psihopata – ako mu “predaš moć” uništiće te, a da ne trepneš.

#2 Neprestana nesigurnost

“Izgledam li debelo u ovome”?

“Da li me još uvek voliš”?

“Jesam li ja tebi atraktivna”?

Ova i slična pitanja doslovce idu muškarcima na živce, a tvoj egohrane iluzijom da nisi dovoljno: lepa, vitka, zgodna, atraktivna, zanimljiva, nastavi spisak. Kada upadneš u vrzino kolo svojih nesigurnih misli i tražiš potvrde od drugih, to je “rupa bez dna” koja se ne može popuniti bez obzira koliko ti drugi govore rečenice koje želiš da čuješ.

To je iz razloga što tvoja ideja da manje vrediš (u odnosu na druge) je lažna. To je iluzija, a iluzija nikad ne može biti izlečena, jer je laž, na prvom mestu.

Nesigurnost i sumnja u sebe nalaze se u prirodnom rasponu ljudskih emocija i nikada neće nestati. Treba da znaš da se ovo dešava ama baš svakome, čak i Džej Lo! Ključna stvar je ne baviti se nesigurnim mislima, ne tražiti odgovore ili utehu, već ih jednostavno preskočiti! Pred tobom su dva izbora: ili ćeš nastaviti da hraniš svoje sumnje, ili ćeš početi da ulažeš u svoju neodoljivost.

Uzmimo, na primer, situaciju gde se ti pitaš da li izgledaš debelo u nekoj garderobi. Odgovor je da! Znamo da ti ovo zvuči surovo, ali, ako se ne osećaš lepo pri pomisli da se šepuriš u toj garderobi, ako imaš zazor da li te neko gleda i da li ti je ispao stomak, vreme je da tu garderobu odložiš po strani, dok ne dođu vitki dani. Pozovi prijateljicu kojoj veruješ i zamoli je da ti pomogne u revidiranju garderobe. Nakon toga, drži se samo sigurnih kombinacija.

Najbitnija stvar, kad osetiš nalet ovakvih misli, važno je da im se ne odupireš, a ni da padaš u očajanje. Jednostavno, dozvoli tim mislima da ti prođu kroz glavu, a onda nastavi da se baviš svojim poslom.

#3 Ne znaš kako se komunicira

Ne, to što znaš da govoriš i formulišeš rečenice, ne znači da znaš kako se komunicira, jer komunikacija nije kad samo mi pričamo. Mnoge žene ne razlikuju umeće komunikacije od “što na umu, to na drumu”, te pre vremena daju nedvosmislene signale da su im u cilju brak i deca. Pristavi veliku kafu i spremi se da čuješ najbitnije stvari o komunikaciji, koje nesvesno primenjuju žene za koje bismo rekli da su “uspešne u ljubavi”.

 • Kao prvo, većina nas ne ume da sluša. Šta mi zapravo radimo? Prosuđujemo da li nam se dopada ili ne šta on govori i da li se sa tim slažemo, a često mu ne dozvolimo da završi, “jer mi to već znamo”. Takođe, slušamo to što on govori i procenjujemo da li se uklapa u našu agendu (naći dečka, venčati se, imati decu). Ni ovo nije pravo slušanje.
  Pravo slušanje izgleda ovako: batališ unutrašnje dijaloge, misli i zaključke i jednostavno slušaš šta ti taj čovek govori, iz njegove perspektive, kao da je ono što on govori najvažnija stvar na ovoj planeti i ti moraš da čuješ apsolutno svaku reč. Ne tumači, ne analiziraj, ne čitaj između redova. Ne govori “drugim rečima, hoćeš da kažeš da…” pa onda nastavljaš šta ti misliš da je on hteo da kaže. Kada istinski slušaš, postaješ automatski privlačna. Kada ga zaista čuješ, činiš ga bitnim i tretiraš ga na veoma poseban način. Još ako je između vas jaka hemija, on će nastaviti da se otvara sve više i više, zbog toga jer si otvorena i prijemčiva prema onome što on u stvari jeste (a ne o onome na šta ga pokušavaš navesti). Ne znamo kako ovo još više naglasiti – ako želiš da te muškarac zaista želi, postani majstorski slušalac.
 • Druga greška koju žene čine, i to katastrofalna, je razgovor o drugim muškarcima na način da to kod aktuelnog podstiče ljubomoru i nesigurnost. Bivši momci, bivši muž, ostali tipovi s kojima se viđaš, koliko imaš sjajne prijatelje muškog pola, su teme koje postaju delikatne i neprijatne ako se sa njima ne postupa pažljivo. Ako želiš da izgradiš kvalitetan odnos, dok se to ne desi, udalji druge muškarce iz vaše priče. Nema potrebe da otkrivaš detalje iz svoje ljubavne istorije, niti da veličaš druge muškarce u njegovom prisustvu. Te slike iz prošlosti i priče koje pričaš samo će da proganjaju tvog trenutnog partnera i stvoriće karmički ciklusa mučenja jedni drugih.
 • Treće, ali ne najmanje važno, mnoge žene misle, da ako će podstaći tipa da priča tokom ili nakon seksa, da će mu to pomoći da se otvori po pitanju svojih osećanja. Ovo nikako nije preporučljivo, pogotovo ne ako ste na početku veze. Možeš postići da se on oseća zbunjeno, konfuzno, pod presijom, što će rezultirati povlačenjem.
  Stvari stoje ovako: seks je neverovatna prilika da se jednostavno prepustite i budete hot, željeni i slobodni. Ne radi se o pokušaju da negde stignete ili da stvari prebacite na novi nivo. Vođenje ljubavi podrazumeva oslobađanje, istraživanje i uživanje u sebi i drugom čoveku. Izuzetno je zdrav i dobar za um, telo i dušu. Misli na seks kao na oblik joge. Na kraju časa joge treba da legneš u Savasanu kako bi energija prošla kroz tebe. Jednostavno, ležiš tamo u stanju zadovoljstva i dišeš. Isto je i sa seksom. Nakon što završite, dozvolite sebi da se jednostavno opustiš i upiješ svu isceljujuću i podmlađujuću energiju koju ste stvorili zajedno. Ako se razgovor “sledećeg nivoa“ razvija prirodno, fantastično. Ali ne forsiraj. Uživaj u sebi i tome kako je sjajan osećaj jednostavno biti sa drugim ljudskim bićem.

#4 Aljkavo, trapavo, zapušteno…

Hajde da budemo iskreni. Kako izgledaš je bitno. Da, muškarac će te voleti zbog tvog šarma, duhovitosti, brižnosti, nego, daj ti njemu priliku da spozna svu tvoju fantastičnost tako što ćeš je upakovati u atraktivno izdanje.

Toliko lepih žena je dozvolilo sebi da se opusti i prepusti (u negativnom smislu) i onda se pitaju zašto ne mogu da nađu muškarca. Ako si dozvolila sebi višak kilograma, prestala da se neguješ i sređuješ, dopuštaš sebi da u trenerci izađeš iz kuće i da se po toj istoj kući vučeš u ritama, vreme je za “reallity check”.

Kako izgledaš utiče na to kako se osećaš. A ako izgledaš zapušteno, velike su šanse da se osećaš zapušteno, a muškarci to osećaju (baš kao i “needy” stanje).

Dešava se da se žena toliko opusti u vezi do te mere, da čak više i ne pokušava da izgleda atraktivno. Nekim muškarcima to može biti prihvatljivo neko vreme, čak i simpatično, naročito ako su u “minus fazi”, ali mnogima je to okidač za švrljanje. Kad uđeš u “sigurnu vezu”, tako je lako opustiti i zapustiti se. Nemoj. Ovo se odnosi na ličnu i intimnu higijenu, kao i na negu.

Iako je seks odmah posle teretane naročito zabavan i uzbudljiv, generalno gledano, uzbudljive i atraktivne žene drže do sebe.

Posveti se tome da svaki dan budeš uredna, negovana i naposletku doterana. Ovo je tema koja zahteva poseban pristup i o ovome ima toliko toga da se kaže, ali možemo poentirati sledeće.

Ne treba ti bogznakoliko novca, niti treba da izgledaš kao besposlena Instagram housewife, već da u skladu sa svojim mogućnostima i ukusom, budeš negovana i doterana.

p.s. ako pored konkretno jednog muškarca nemaš (više) potrebu da izgledaš poželjno i atraktivno, ne bi bilo zgoreg da podvučeš crtu i revidiraš osećaš li išta prema njemu osim cimerske privrženosti.

#5 Žustri, ogorčeni, kruti stavovi

Žene sa ovakvim stavovima obično poprimaju izgled stroge, umorne, “teške” i ogorčene osobe. Izgledaju istrošeno, kao da je njihov devojački duh i mekani, ženski šarm isisan na slamčicu. Otvrdnute i ogorčene žene vrlo često su ozbiljne prema svemu i veruju da im je život, a naročito muškarci, naneo nepravdu. Sklone su sarkastičnom humoru koji zna da “ujede za srce”, a razgovor s njima neretko je ništa drugo do žalopojka.

Ogorčenost je rezultat potisnutog besa. Većina nas je naučena da je ljutnja loša i neugodna. Imamo problema da sebi dozvolimo da zaista iskusimo ljutnju i, prema tome, razvili smo naviku suzbijanja u nadi da će ona otići ili, u najmanju ruku, da se ne vidi. Problem je u tome što ako potiskuješ bilo šta, ne čini da to nestane. U stvari, pokušaj da ne osećaš nešto je oblik otpora, i zato što ono čemu se opireš ustraje i postaje jače, nije iznenađenje da potisnuti gnev dovodi do teških i gorkih pogleda na život.

Nije nužno da ideš na terapiju da bi naučila kako se upravlja gnevom. Jednostavno, kada se to dogodi, dozvoli sebi da osetiš bes. Doživi tu emociju, primeti je i proći će. Recimo da te užasno nervira kad on (ponovo) baci iskorišćen peškir na pod kupatila. Imaš snažnu potrebu da prasneš i posvađaš se sa njim. Ovo se nikako ne preporučuje, jer najverovatnije neki stari bes isplivava na površinu. Rekosmo već: iskusi osećaj besa i pusti ga da prođe.

Postoji način da se rešiš ove ogorčenosti i frustriranosti, a to je izlazak iz uloge žrtve i transformacija u zvezdu, heroinu!

Umesto da kukaš na život i muškarce, budi ponosna što si izašla iz svake bitke na nogama, što pored svih muka koje si imala umeš da se nasmeješ, zaigraš, zapevaš; što znaš da se skockaš i prođeš ulicom pa i staro i mlado gleda u tebe, što znaš toliko dobro da se zezaš da svi plaču od smeha… nastavi niz. Biti ogorčena žrtva nije nimalo provlačno, biti zvezda svog života, o da, i te kako jeste!

#6 Maliciozna i kritična prema drugim ženama

Mnogim ženama je teško priznati i pohvaliti druge atraktivne žene, posebno u prisustvu svog muškarca. Nesigurne žene kritikovaće odeću, obuću, torbu, kosu, telo, šminku ili uspeh druge žene. Te maštovito kritične žene pogrešno veruju da će uništavanje druge, neodoljive žene na neki način biti preventivni napad i sprečiti njihovog muškarca da drugu ženu nađe za poželjnu. Ništa ne može biti dalje od istine!

Pre svega, kritičnost prema drugoj ženi baca te u loše svetlo: izgledaš nesigurno i ljubomorno. I budimo iskreni, tvoj muškarac ju je verovatno primetio najmanje deset minuta pre tebe, pa zašto se pretvarati drugačije?

Evo druge stvari. Opanjkavanjem atraktivnih žena nesvesno se programiraš da to ne postaneš. Univerzum je poput velike mašine za fotokopiranje koja ti šalje kopije onoga što “naručiš” kroz misli. Budući da odašilješ “biti atraktivan je loše“ u svemir, univerzum nema drugog izbora nego da kaže: “Da, gospodaru! Atraktivno je loše. Budući da niko od nas ne želi biti loš, nećemo ti dozvoliti da postaneš privlačna ili, ne daj Bože, neodoljiva!”

Evo šta da uradiš. Kad primetiš atraktivnu ženi, reci u sebi ili naglas “Tooo, mačko!” Ovo će ujedno prešaltati tvoj um da je biti atraktivan prihvatljivo i lepo, a univerzum nema izbora nego da kaže “da, šefe” i podrži i tebe na tom putu. Svi znamo ljude koji govore “prokleti novac”, “da nije tih prokletih para” – da li je iko od njih bogat ili na putu da to postane?

#7 Dosadna u krevetu

Foto: Shutterstock

Iako će malo ljudi ovo reći naglas, dosadan seks je jedan od najčešćih razloga raskida. Niko ne kaže da treba da budeš porno diva, već da istražiš sopstvene ideje i predstave o seksualnosti. Svojevoljni seks između dve odrasle osobe je lep i revitalizujući događaj. To je jedno od nebeskih iskustava na zemlji i može biti neverovatan izraz intimnosti i živosti.

Mnogi od nas, bilo da to shvatamo ili ne, smo kulturološki i sociološki uslovljeni da je seks loš. Čak i kada glasno kažemo da volimo seks, i dalje smo ukopani u društvo koje seks smatra prljavim, sramotnim i grešnim, te se ne osećamo ugodno pričajući o tome ili ne preduzimamo ništa po pitanju seksualne proaktivnosti i “spretnosti”.

Jedna reč neverovatno tačno i slikovito definiše pojam “dosadna u krevetu”, a to je odrađivanje. Ležiš kao mrtva riba čekajući da on završi – e pa nema ništa neprivlačnije od toga! Ovaj pristup te nikud neće odvesti, osim u apatiju i po svemu sudeći razlaz, jer seks je tu da oboje uživate, a ne da mu daš “porciju” na osnovu koje ćeš očekivati druge stvari (ljubav, posvećenost ili neku dobit).

Ono što treba da vežbaš, ali bukvalno vežbaš je kako da budeš nestašna i podstičeš muškarca na seks. U ovome dosta mogu pomoći časovi plesa, pa čak striptiza i sve popularnijeg plesa oko šipke (pole dance).

Ako već ne praktikuješ, počni da kupuješ i nosiš seksi veš, svakoga dana! To ne treba da bude nešto u porno stilu, već udoban, lep i seksi svileni ili čipkani veš. Videćeš kako će to uticati na tvoje kompletno samopouzdanje, ne samo u odnosu s muškim rodom.

I najzad, ali nikako najmanje važno, nauči da primaš zadovoljstvo od muškarca! Ovo za njega može biti najveći mogući poklon, da mu dopustiš da te zadovolji. Mnoge žene jednostavno nisu navikle da dozvole sebi primanje, pogotovo ne seksualno. Znaš šta? Prevaziđi ovo već jednom! Ako želiš da te muškarac želi, moraćeš da istupiš iz pozicije učmalosti i pasivnosti i dozvoliš sebi da se osećaš dobro. I ne koristi izgovor da on ne zna kako bi ti ugodio. On nije čitalac uma, a telo svake žene je drugačije. Reci mu, pokaži mu, vodi ga. On će te voleti zbog toga.

Suština je sledeća: koren “dosade u krevetu” je strah (od neznanja, ismevanja, odbacivanja). Svaki put kad ga osetiš, nemoj da te to odvrati od seksa, naprotiv, baci se na posao! Ako te spopadnu takve misli, baš kao i u prethodnim primerima: dozvoli im da ti prolete kroz glavu, a zatim se vrati u ulogu nestašne devojke.

Da rezimiramo:

 • koliko često proveravaš pristigle poruke i očajavaš ukoliko se nije javio “u doglednom roku”, umesto da si to vreme provela uživajući u stvarima koje te ispunjavaju? Da li olajavaš zgodne ženske ili klimaš glavom i podsmevaš se kad to neko drugi radi? Od ovih 7 stavki u koliko njih se prepoznaješ i šta si spremna da uradiš po tom pitanju?
 • odrekni se “šljampave” garderobe jednom zanavek. Postaraj se da čak “i po kući” izgledaš lepo.
 • vežbaj slušanje. Ovo shvati veoma ozbiljno!
 • zakaži masažu, pedkir, manikir, frizera i naravno čišćenje lica, poliranje zuba.
 • ne zaziri od seksualnog sadržaja, šta više, okruži se njime, čitaj, gledaj, slušaj i primeti šta ti se od toga sviđa.

Ovo je bio drugi deo filosofije Marie Forleo koju je pretočila u knjigu “Make every man want you” (i sama je tvrdila da naslov nije primeren, već da ga je stavila da bi privukao nedovoljno osvešćene žene).

Prvi deo: 

5 velikih istina koje stoje između tebe i čoveka tvog života

Treći i finalni deo je prava poslastica, a u njemu ćeš saznati stvari koje bukvalno mogu transformisati tvoj život. Da li možeš da zamisliš vezu u kojoj se osećaš kao TI, da ne moraš da se popravljaš i dokazuješ? Da li možeš sebe da vidiš kao istinski privlačnu žensku koja je takva sama po sebi, a ne zato da bi “navatala mužjaka”? Možeš? E pa sjajno, spremaj se, jer te čeka puno posla – koji će se ispostaviti kao životna investicija.

A sad natoči čašu šapmanjca, zapali cigarilos ili pojedi neki slatkiš – ne brini, ovo ti neće štetiti jer je iz zadovoljstva, a ne očaja.

Živeli, curo!

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

  Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

  “Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

  Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]

  Uputstva iz 1893. za siguran seks: “Nipošto ne valja dva puta ujedared vršiti!”

  Ako ste mislili da je siguran seks tema poslednjih decenija, u zabludi ste. Još i naši stari imali su svest [...]

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ