fbpx
Naslovna » Magazin » Duh i telo » Put ka dobrom zdravlju i unutrašnjem miru počinje “sebičlukom”

Put ka dobrom zdravlju i unutrašnjem miru počinje “sebičlukom”

Da li se često osećate neadekvatno, izbombardovani slikama idealnih tela, ljudi, života koji deluju tako fit, tako savršeno, prepeglano, uvek na nekom fantastičnom putovanju, nekoj idealnoj lokaciji, fantastičnih parova zaljubljenih do ušiju dok sedite u mraku sa flašom piva ili kesicom čipsa i pitate se gde sam tu ja?

Dopunjeno: 19. 11. 2022.

Možda se pitate ovo, možda ne. Možda ganjate karijeru i negde između sastanka i večere sa opet nekim korporativnim zverkama zaista uživate u lažnim osmesima i utehi koju nudi dobar viski, skup šampanjac ili ekskluzivni kavijar.

Hej, ne kritikujemo. Svi smo tu, negde, tragajući za svojim životom, svojom srećom, a ona je uvek nekako individualna. Osim ako ne pokleknete i ne počnete da pratite modele koje smo spomenuli samo zato što postoje ili samo zato što na neki način naizgled komformistički ideali koji će neosporno da nam donesu blagostanje?

Međutim, kada ste zapravo uradili nešto za sebe? Ali zaista za sebe? Pa da počnemo odatle.

Kafa sa drugaricom/Pivo sa ortakom i vice versa

Molićemo. Ova kategorija se ne sme zapostaviti nikako i ni po koju cenu. Iako deluje kao da smo svi nekako uvek jedni drugima tu, ama ne. Jer zašto ne iskoristiti vreme sa svojim prijateljima? Zašto se ne okružiti pozitivom? Pa prijatelje biramo, a onda dopustimo da život vuče svojim tokom i onda za čas prođu nedelje, meseci, pa čak i godine. A opet zahvaljujući “društvenim” mrežama, imamo nekakav lažni osećaj da smo upućeni. Okrenite bar telefon. Pitajte kako si i mislite to. U međuvremenu ne krivite ljude. Svi smo isti tu. Negde nekako, zar ne?

Zdravlje, pre svega

Ne, nije bacanje para da proverite krvnu sliku, da odnesete stolicu koliko god ne bilo romantično za razmišljanje, da odete kod zubara, sredite svoj osmeh i stavite recimo bezmetalne krunice,  bar danas više nema izgovora da se ne smejete. Proverite srce. Uzmite nešto za jačanje imuniteta. Nemojte svaku prehladu da preležite na nogama. Ne vucite krivicu ako vam treba dan u krevetu i jednom bar da ste lenji, Ili sami. Uradite nešto neobično, samo za sebe. Kad ste vi srećni i oko vas će svi biti srećni. Tvoje telo-tvoja palata!

Posetite neobično mesto u kraju

Ma zašto večito lutamo svukud i spremamo se za daleka putovanja. A možda baš i ne želimo da hodamo po plastičnim flašama na plažama Balija. Možda nismo raspoloženi za noć u bolnici na Tajlandu nakon što nas je ujeo besni pas. Možda možemo savršeno da uživamo u kafanici u bloku na pivu, ili u šetnji šetalištem kraj reke. Ne kažemo da ne treba imati životne želje, neke planove. Ali život je mnogo toga više. I on se dešava svakog dana. Ne čekajte, već se opustite ponekad, makar. Neki gušt mora da se ima. Pa makar to bila i jutarnja kafa s nekim koga volite.

Zaljubite se do ušiju

Hajde, dosta strahova. Možda ćete sagoreti, možda će vas povrediti, možda nije to to. Ali je toliko dobar osećaj! Manje razmišljanja, više akcije. I cenite svaki tako fenomenalni trenutak koji vam se desi. Svaki. Svaki. Verujte. Opustite se. Pozovite. Pokažite pažnju. Aman budite pristojni i uviđajni i pošteni. Pričajte. Komunicirajte. Delite. Razmišljajte o drugoj osobi i šta bi tog nekog usrećilo. Onda pronađite način da to nekako i učinite. Da, toliko je jednostavno.

Ne slušajte nikog, pa ni nas

Vaš život, vaše telo, vaše vreme, vaša sreća. Dokle god ne ugrožavate nekog drugog, jedini glas koji treba da pratite je vaš unutrašnji glas. Ali samo njega. Dobro oslušnite da se ne meša sa glasovima mnogim oko vas. Sa slikama sa instagrama. Sa postovima „prijatelja“ na fejsu. Sa navikama. Sa očekivanjima, vašim i drugih. Ma pustite sve to. Ne budite sebični naravno, niti egoistični, niti ne daj Bože zli i grubi prema drugima. Ali ne dugujete nikome nikakva objašnjenja. Ne dugujete nikome ništa. Ali sebi-dugujete palatu.

Sebi-dugujete sve.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

  Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.

  Najjače niške fore i fazoni

  Najsmešniji niški izrazi, fazoni i poređenja.

  7 razloga zbog kojih deluješ kao sirotinja, iako to nisi

  Zamislimo situaciju da si bankar koji radi na odeljenju kredita. Dolazi ti čovek koji želi da podigne kredit za svoj [...]

  Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

  Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ