fbpx
Naslovna » Lepota » Sa 30+ nisi više klinka: Kako prihvatiti godine i stariti graciozno

Sa 30+ nisi više klinka: Kako prihvatiti godine i stariti graciozno

Da li vam se desilo da mislite da izgledate super za svoje godine i da je za vas vreme stalo, a onda vas iznenada potopi talas razočarenja kada shvatite da se na vašem licu i telu i te kako ogledaju godine? Dobro došli u klub.

Dopunjeno: 28. 11. 2023.

Individualno je u kojim godinama ćete se susresti sa činjenicom da starite, ali je taj susret neizbežan. Onda kada počinjete da razmišljate o starenju, osećate nemoć, jer ne možete vratiti vreme. Promene koje su vam godine donele izgledaju vam odjednom sve dramatičnije. Ne ide vam od ruke da prihvatite da se menjate i starite i pitate se kako neke žene tako dobro nose svoje godine.

Kako ostariti graciozno poput njih?

Verovatno ni one nisu baš odmah prihvatile oburečke činjenicu da se im se telo menja i da te promene nisu estestki najprivlačnije. Istina, teško je tek tako sa oduševljenjem prihvatiti bore, podočnjake, fleke na licu, nabaciti osmeh i stariti graciozno. Ali nije i nemoguće.

Samo treba da naučite i da shvatite da se lepota menja.

Sigurno ste mnogo puta čule da su godine samo broj i da je samo važno koliko se mlado osećate. A ako ste već mladog duha, svakodnevni pogled u ogledalo ne dozvoljava da primetite tragove starenja vaše kože pa ni tela. Iz vaše percepcije, ove promene se i ne vide jer se javljaju postepeno. Vi ste sami sebi svaki dan isti.

Međutim, ako uporedite neku sliku od pre par godina videćete razliku i svom izgledu. Isto tako, primetiće je i te kako i neko ko vas nije video duži vremenski period. Pa ako vam još to i kaže u lice – sasvim sigurno ćete po sledeći pogled u svoj odraz u ogledalu poći sa narušenim samopozudanjem.

I odjednom i sitne bore oko očiju postaju prevelike, podočnjaci postaju tamniji nego što su bili, sve nekako visi i izgubilo je svežinu i jedrost. Ponekad je  dovoljan samo jedan dan da vas sve to zapljusne. Zapravo, sve se to dugo nameštalo na vašem licu i telu.

Ostariti sa stilom i graciozno u tim uslovima i sa tim mislima? Kako da ne! To je baš izazov. Zato odatle treba početi od misli. Vratiti se u ono stanje kada ste mislili da izgledate dobro za svoje godine! Evo 4 koraka ka tom cilju.

Promenite svoje misli o starenju

Koliko ste samo puta rekli onu čuvenu rečenicu: “Ja imam preko 30 godina, ali se uopšte ne osećam tako. Čini mi se kao da imam 20.”

Šta vas sprečava da i dalje mislite tako?

Stanje duha je jedno, ali je činjenica da je starenje kao proces neminovno, baš kao što je bio neminovan rast i razvoj dok ste bili dete.

Niko od nas nije balzamovan tako da izgleda uvek kao da mu je 25. Pogledajte svoje vršnjake! Stare li? Zabrinite se samo ako vi izgledate mnogo starije od njih. Onda definitivno negde grešite!

Složićete se, brojne dame su kao vino i kažu za njih da sa godinama izgledaju sve bolje i bolje.

I znate šta?

Nije to toliko do lica i izgleda uopšte, koliko do toga koliko se dobro osećaš u svojoj koži i da li ti je važno šta drugi misle.

Korigujte ono što je do vas

Ukoliko ste do sada tvrdili da vaša mladolikost isključivo posledica dobre genetike i niste koristili nikakve kreme, maske i sredstva za negu – možda je vreme da preispitate taj stav. Vreme je da počnete da brinete o nezi svog lica na pravi način i ipak dodate nešto što će pomoći da se vaša lepota održi!

Odakle početi?

Na tržištu postoji mnoštvo krema protiv bora, antirid krema za bore oko očiju, a mnoge su formulisane i po godinama starosti. Aktivni sastojci u ovim kremama pomažu koži da što bolje i duže očuva jačinu i čvrstinu jačajući kolagenske veze u njoj i vraćajući joj vlažnost.

To je ono šte treba da nabavite, ali je podjednako bitno i ono čega treba da se odreknete. Znamo da biste se najradijte odrekli bora i podočnjaka i trampili ih za fontanu mladosti, ali ne ide to tako.

Šta možete?

Rešite se loših navika.

Primera radi – cigareta. Ne samo da svi ti toksini koje uvlačite u sebe kad tad pokažu svoj uticaj na vašem licu i koži, nego i facijalni pokreti koje pravite dok uvlačite dim mogu da učine da pre dobijete bore oko usana. Osim toga, već i vrapci znaju da pušenje škodi zdravlju.

Želite li da usporite starenje? Onda je pre svega bitno da ostanete vitalni i zdravi.

Osim toga:

 • Jedite više sveže hrane i vaša koža će biti svežija. Telo će vam biti zdravije, linija savršena, a samim tim ćete delovati mlađe.
 • Ne preterujte sa izlaganjem suncu i solarijumima. Bronzan ten jeste lep i privlačan, ali cena toga može biti prevremeno starenje kože i promene u vidu fleka, hiperpigmentacija i bora. Sada kada to znate, vi procenite da li vas to podmlađuje ili možda ipak ne.
 • Pijte dovoljno vode da bi koža imala dovoljno vlažnosti. Da bi koža bila fleskibilnija, jedrija, sveža, sjajnija i mlađa, potrebno je da bude dobro hidrirana. Suva koža lakše će se opustiti i naborati. 8 čaša vode na dan neka bude nova navika koju treba da usvojite ako do sada niste.
 • Skidajte šminku pre spavanja i ne opterećujte svakodnevno svoju kožu teškom šminkom. Pustite je nekad i da odmori.
 • Ne ignorišite znakova starenja na licu i na telu. Nećete se zbog toga jednog jutra probuditi sveži i podmlađeni. Negujte se, krećite se, hranite se zdravo i mnogi tragovi starenja će se povući.

Imajte realna očekivanja

Da starenje uglavnom nije baš ni privlačno ni seksi – nije. Posebno ako očajavate zbog toga pa još više ističete svoje nedostatke i pravite modne promašaje koji prelaze granicu dobrog ukusa. Pa ipak imajte na umu da će čak i najbolje očuvana žena koja se sa brigom i pažnjom odonosila prema sebi i svom licu neće izgledati večno kao da ima 20. Budite realni sa svojim očekivanjima.

A nije sve ni samo u borama i izgledu. Kako starite, tako se celo telo menja i vaše fizičke i umne sposobnosti takođe gube trku sa godinama. Najbolji način da po tom pitanju ostanete mladi, jeste da budete fizički aktivni i da svoje fizičke sposobnosti održavate. Takođe, trudite se i da um održite bistrim te što pre steknite naviku da svaki dan naučite nešto novo. Nađite nešto što volite. Recimo strani jezik. Dovoljno je da svaki dan naučite da kažete jednu novu rečenicu na španskom. Zamislite koliko ćete znati za godinu dana. Vreme ne stoji. Nemojte ni vi. Što vam je um bistriji i samopouzdanje će vam biti veće. A onda se starenje lakše prihvati.

Pozdravite se sa klinkom u sebi

Lepota nije univerzalna  ni precizno definisana. Menja se sa godinama. Menjaju se trendovi, ali i vaš odnos prema lepoti. Ono što ste voleli kao tinejdžerka to vam u kasnijim godinama već može izgledati smešno i bezveze. Tada je bilo u redu nositi top majicu, teksas šorc koji više otkriva nego što sakriva i dve kike. Žena u zrelijim godinama sa ovakvim outfitom bila smešna i neumerena.

Rastanci jesu teški, ali primetićete i sami kada je vreme je da se pozdravite zauvek sa klinkom u sebi. Prihvatite zreliju verziju sebe oberučke. Lepota se menja. Istina je da se ona uglavnom povezuje sa mladošću, ali baš niko ne ostaje večno mlad. Prihvatite da možete da budete lepi, čak i ako ste ostarili, samo na drugačiji način. Biti zdrav i samouveren je oblik zrelije lepote.

Što pre se pomirite sa sobom, svojim godinama, svojim izgledom i prihvatite sebe onakve kakvi jeste, manje ćete razočarenja doživeti. Manje su šanse da vas stalno i dugoročno nezadovoljstvo onim odrazom koji vas svako jutro gleda iz ogledala odvede u očaj.

Uskladite duh i telo

Lepota nije savršena, ali je skladna. Istraživanja su pokazala da su nam lepa i privlačna ona lica i tela koja su skladna i simetrična.

No, nije to jedina veza lepote i sklada. Jedan od načina da ostarite graciozno jeste da uskladite duh i telo.

Kada prihvatite da godine ne mogu unazad i da svako vreme ima svoje prednosti, onda ćete znati i kako da nosite svoje godine tako da izgledate sve starije i sve bolje sa godinama. Malo toga izgleda loše kao žena koja se ponaša i oblači nezrelo ili devojka koja se iz petnih žila trudi da izgleda starije. Bore, višak kilograma, poneka seda u kosi – ne mogu vam ništa ako prema njima imate ispravan stav. Vaši su. I pre nego što pomislite da se podvrgnete plastičnoj operaciji ili nekom invazivnom tretmanu, zapitajte se čemu sve to. Da li će vas vama bitni i dragi ljudi zbog toga voleti više?

Brinite o sebi, negujte se i doterajte da biste se lepše osećali. Ako se zapustite, prihvatanje godina biće pretežak izazov za vas.

Suočite se sa tim hrabro. Starite i to je to. Zato prihvatite svoje novo lice, novo telo i nosite svoje godine sa stilom i graciozno.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

  7 razloga zbog kojih deluješ kao sirotinja, iako to nisi

  Zamislimo situaciju da si bankar koji radi na odeljenju kredita. Dolazi ti čovek koji želi da podigne kredit za svoj [...]

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]

  Ono kad si parazit s 30 i nešto: “Keva, daj za kafu!

  Iza ovog bezazlenog naslova krije se mnogo dublji problem nego što deluje. Istina, nismo imali najsjajnije uslove za odrastanje, i [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ