fbpx
Naslovna » Reflektor » Na današnji dan pre 5 godina ispravljena je jedna od najvećih srpskih nepravdi

Na današnji dan pre 5 godina ispravljena je jedna od najvećih srpskih nepravdi

Dvadeset šesti maj jedan je od izuzetno značajnih dana u srpskoj nacionalnoj istoriji. Dan koji svakako treba da pamti svaki Srbin. Toga dana 2013. godine ispravljena je jedna velika istorijska nepravda i ispunjen jedan važan zavet. Na Oplencu, u porodičnom mauzoleju crkve Svetog Đorđa, zadužbini Kralja Petra I, sahranjeni su posmrtni ostaci članova Kraljevske porodice Karađorđević, koji su silom istorijskih prilika i nepravde koju su im načinile komunističke vlasti posleratne Jugoslavije – preminuli i bili sahranjeni daleko od svoje Otadžbine. Čin njihove sahrane na Oplencu mnogi su okarakterisali kao “ugradnju poslednjeg dela mozaika naše istorije”. Bilo je to i više od toga.

Dopunjeno: 06. 09. 2023.

Posmrtni ostaci Njegovog Veličanstva mučeničkog Kralja Petra II sahranjeni su u porodičnu grobnicu na Oplencu zajedno sa zemnim ostacima njegove supruge Kraljice Aleksandre, poslednje jugoslovenske kraljice koja nije imala priliku da za života kroči u zemlju čija je kraljica bila. Zajedno sa njima, sahranjeni su i zemni ostaci Njenog Veličanstva Kraljice Marije, najvoljenije srpske (i jugoslovenske) Kraljice i njenog sina, kraljevića Andreja.

[bs-quote quote=”Tog 26. maja 2013. godine Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II ispunio je zavet svog pradede Kralja Petra I – svi Karađorđevići bili su na jednom mestu: u svojoj Srbiji, u svojoj Topoli, na svom Oplencu, u svojoj Zadužbini.” style=”default” align=”left” author_name=”Nikola Stanković” author_job=”Suosnivač portala Moodiranje i kolumnista” author_avatar=”https://moodiranje.rs/wp-content/uploads/2018/05/Никола-potpis.jpg”][/bs-quote]

Bili su prognani daleko od Otadžbine. Decenijama klevetani i ponižavani. Umirali su daleko od svoje zemlje i rasuti po svetu.

Kraljica Marija (supruga viteškog Kralja Aleksandra I, majka Kralja Petra II) je za života u izgnanstvu prodavala svoj porodični nakit kako bi slala pomoć srpskim zarobljenicima u nacističkim logorima. Ono što je od tog nakita preostalo, kasnije je prodavala kako bi se lečila.

Njeno Veličanstvo Kraljica Marija

 

Preminula je u Londonu 22. juna 1961. godine i sahranjena na Kraljevskom groblju u Vindzoru. Njeni posmrtni ostaci su po odobrenju Kraljice Elizabete II eshumirani i preneti u Srbiju 29. aprila 2013. godine. Do sahrane na Oplencu 26. Maja iste godine, kovčeg sa Kraljicinim telom bio je smešten u Dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog u Kraljevskom Dvoru na Dedinju.

Kralj Petar II. Mučenički Kralj. Kralj dečak. Život u izgnanstvu proveo je trudeći se da okupi srpske emigrante i stvori uslove za povratak u Otadžbinu za kojom je toliko patio.

Njegovo Veličanstvo Kralj Petar II

 

Preminuo je u svojoj 47 godini u denverskoj bolnici 3. novembra 1970. godine, u koju je primljen pod pseudonimom Petar Petrović. Sahranjen je u Crkvi Svetog Save u Libertivilu (SAD) gde je počivao do 17. januara 2013. godine. Bio je jedini monarh sahranjen na tlu Sjedinjenih Američkih Država i iz tog razloga američka vlada morala je da da saglasnost za ekshumaciju njegovog tela.

Nakon više decenija izgnanstva i kleveta, Kralj Petar II stigao je u svoju Otadžbinu 22. januara 2013. godine. Na žalost, u kovčegu. Njegovo telo je do sahrane 26. maja iste godine bilo smešteno Dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog u Kraljevskom Dvoru na Dedinju.

Kraljica Aleksandra. Poslednja Kraljica Jugoslavije, Princeza Grčke i Danske. Supruga Kralja Petra II i majka Prestolonaslednika Aleksandra.

Njeno Veličanstvo Kraljica Aleksandra

 

Za Kralja Petra II udala se 1944. godine kada je on već bio u izgnanstvu. Do kraja života nije dočekala da poseti Srbiju i Jugoslaviju. Ubrzo posle venčanja Kralj Petar i Kraljica Aleksandra dobili su sina Aleksandra, ali njihova sreća nije dugo trajala. Razišli su se već posle pet godina braka, iako se zvanično nikada nisu razveli. Nikada nije prebolela rastanak od muža. Govorila je da je on čitav život posvetio politici i borbi da se sa porodicom vrati u svoju Otadžbinu. Preminula je 1993. godine u Ist Saseksu, u 72. godini. Bila je sahranjena 7. februara 1993. na kraljevskom groblju Tatoj u Grčkoj, odakle je 9. maja 2013. preneta u kapelu dvora na Dedinju.

Kraljević Andrej. Najmlađi sin Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije. Brat Kralja Petra II.

Nj.K.V. Kraljević Andrej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preminuo je 7. maja 1990. godine. Nađen je mrtav u svom autu parkiranom u graži svoje kuće u Ervajnu u Kaliforniji. Uzrok smrti bio je srčani udar izazvan trovanjem ugljen-monoksidom. Njegovi posmrtni ostaci iz su iz SAD iz Manastira Nova Gračanica preneti u Srbiju, u Dvorsku kapelu na Dedinju 15. maja 2013.

Od trenutka dopremanja posmrtnih ostataka Kralja Petra II u Srbiju i Dvorsku kapelu na Dedinju pa sve do 25. maja 2013. godine, građani su u mimohodu odavali poštu poslednjem srpskom i jugoslovenskom Kralju Petru II, njegovoj majci, njegovoj supruzi i njegovom bratu.

Na hiljade građana Srbije odalo je poštu Kralju Petru II u Dvorskoj kapeli na Dedinju

 

Tog 25. maja, kovčezi sa njihovim telima preneti su u beogradsku Sabornu Crkvu.

Kovčezi sa telima Kralja Petra II, Kraljice Aleksandre, Kraljice Marije i Kraljevića Andreja u Sabornoj Crkvi

 

Beograđani su se celog tog dana u mimohodu poslednji put opraštali od preminulih članova kraljevske porodice Karađorđević, koji su dan kasnije, uz najviše državne počasti sahranjeni u porodičnoj grobnici Crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Sahrana posmrtnih ostataka Kralja Petra II, Kraljice Aleksandre, Kraljice Marije i Kraljevića Andreja u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej služio je toga dana u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, kraj kovčega Kralja Petra II, Kraljice Aleksandre, Kraljice Marije i Kraljevića Andreja Svetu arhijerejsku Liturgiju uz sasluženje više arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve.

Liturgiji su prisustvovali svi članovi Kraljevske porodice Karađorđević na čelu sa starešinom Kraljevskom Doma, Prestolonaslednikom Aleksandrom II, predstavnici državne vlasti, brojni članovi Kraljevskih porodica iz čitavog Sveta ali i više hiljada građana koji su se okupili ispred Crkve na Oplencu.

Na hiljade građana okupilo se toga dana ispred Crkve Svetog Đorđa na Oplencu

 

Pre početka ceremonije Princ Naslednik Petar položio je dinastičku krunu na kovčeg svog dede Kralja Petra II a Princ Filip skiptar i šar. Princ Aleksandar je na kovčeg sa telom svoje prabake Kraljice Marije položio njenu dijademu.

Princ naslednik Petar položio je Krunu na kovčeg sa telom svog dede Kralja Petra II

 

Nakon Svete arhijerejske Liturgije posmrtni ostaci Kralja Petra II, Kraljice Aleksandre, Kraljice Marije i Kraljevića Andreja spušteni su u kriptu Crkve Svetog Đorđa gde su i sahranjeni.
Prestolonaslednik Aleksandar II, sin Kralja Petra II i Kraljice Aleksandre, i unuk Kraljice Marije, nakon sahrane članova svoje porodice obratio se okupljenim građanima dirljivim govorom:

Prestolonaslednik Aleksandar II pred odrom svog oca Kralja Petra II

 

“Okupili smo se danas da odamo poslednju poštu i ispratimo Kralja Petra Drugog, Kraljicu Aleksandru, Kraljicu Mariju i Kraljevića Andreja − Karađorđeviće, čija je sudbina kroz istoriju bila tesno povezana sa sudbinom celog naroda, ali i sa nastankom moderne srpske države. Njihovi životi su odraz onoga što se u to vreme događalo njihovom narodu i njihovoj otadžbini. Predugo je trajalo njihovo lutanje, njihovo izgnanstvo. Živeli su i umirali na različitim stranama sveta. A danas su ovde, na Oplencu, među svojim Karađorđevićima i među svojim Srbima. Za mene − kao starešinu Kraljevskog Doma i kao Karađorđevog potomka − ovo je veliki dan. Tužan, ali svečan. Pun emocija, pun ličnih uspomena. Ovo je istorijski trenutak za kraljevsku porodicu, ali i za ceo srpski narod i državu Srbiju.“

Obraćanje Patrijarha Irineja nakon sahrane članova Kraljevske porodice

 

Patrijarh srpski Irinej je tada okupljenom narodu poručio da su svi oni, u svetlosti božanske sile i istine, svedoci ispravljanja jedne velike istorijske nepravde, nepravde ljudske koja vapije na nebu:

“Potomci Karađorđa, oca Srbije, doživeli su okupaciju svoje zemlje, bili prinuđeni da napuste svoju zemlju voljenu i da decenijama žive u tuđini. Danas, kada je ispunjena životna želja Kralja Petra I, da njegovi potomci žive u svojoj zemlji i sa svojim narodom, i da počivaju u hramu Svetog Đorđa na Oplencu, duboko verujemo da se danas raduju duše Karađorđa, Kneza Aleksandra, Kralja Petra Prvog i Kralja Aleksandra Prvog, što su posle dugog i nevoljnog stranstvovanja došli svome domu i svome narodu. Ovo je veliki događaj za Kraljevski dom Karađorđevića, na čelu sa Prestolonaslednikom Aleksandrom. Oko njihovih svetih grobova okupljaće se srpska deca i srpski narod i učiće se lekciji rodoljublja, kako treba voleti svoju rodnu grudu, svoj narod, svoju istoriju i svoju kulturu“ – rekao je tada Patrijarh srpski Irinej.

 

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  “Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

  Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]

  (Ne)Zaboravljene boemske legende

  Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično [...]

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

  Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

  Da nas posmatra neko sa strane, tačno bi pomislio da je Srbija raj za "ugrožene vrste" i "manjine". Ajde čik [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ