fbpx
Naslovna » Karijera i biznis » Šta raditi kada ti se prevrne želudac pri svakoj pomisli na odlazak na posao

Šta raditi kada ti se prevrne želudac pri svakoj pomisli na odlazak na posao

Da odmah bude jasno, ako ti se ovo desilo više od jednom, ti nema šta više tamo da tražiš i bolje ti je da se fokusiraš na neke nove priče.

Dopunjeno: 06. 01. 2019.

Kasni plata koja je pritom mala, ne radiš na odgovarajućoj poziciji, očekivanja poslodavca su nerealna, a radna atmosfera je destimulišuća, još ako dodamo ovome “problematične” kolege, eto ti gastritis u najavi.

J. je radio u jednoj relativno mladoj firmi, na poziciji adekvatnoj njegovom obrazovanju. Jeste da plata nije bila neka, i da je želeo ozbiljnija zaduženja i zadatke, ali njemu je bilo dovoljno to što ima “siguran posao i prihode”. Ubrzo su, zbog povećanja obima posla, u firmu počeli da dolaze novi ljudi. J. i njegovim kolegama izgledalo je kao da “dolaze s ulice”, jer je retko od tih novih delovao kao da zna šta radi. Nedugo potom, počeli su problemi. Svako je počeo da nameće svoj režim rada, a pošto menadžment nije imao jasnu viziju o tome, celokupno funkcionisanje se svodilo od danas do sutra, a targeti su postajali sve viši. Naporedo s tim, počelo je opstruisanje do te mere, da je u kolektivu od skoro 20 ljudi postojalo nekoliko “klanova”. To je rezultiralo smanjivanjima plate, te je J. umesto, kako je očekivao na početku, povišice i novih zaduženja dobio smanjenje plate u navratima i za 40%. Ostajao je nadajući se da će se nešto promeniti ili da će mu iskrsnuti bolji posao. To se nikada nije desilo. Nakon dve godine dobio je otkaz, a u narednih godinu dana firma je spala na manje od pet radnika.

Imamo dobru i lošu vest, a loša je da ti u toj sredini ne možeš apsolutno ništa. Dobra vest je da je ključ od tamnice upravo u tvojim rukama. No, krenimo redom.

1.  Ne možeš ništa da promeniš

Osim ako te ne postave za generalnog direktora, a i tada će ti biti preteško da ishendlaš loš sistem rada. Umesto da budeš deprimiran zbog ove činjenice, prihvati je što je moguće “hladnije glave”. Počni na sve te situacije koje te kidaju da gledaš kao na prolaznu stvar, što i jesu. Ne trudi se da menjaš, dokazuješ, pokazuješ, jer niti je to tvoja firma, niti si ti odgovoran što je tako kako je.

2. Čuvaj energiju

Izbegavaj bilo kakvo dodatno naprezanje i nerviranje, uostalom, uskoro odlaziš, zar ne? Fokusiraj se na porodicu, partnera, prijatelje, radi u slobodno vreme stvari koje te ispunjavaju. Nemoj da dozvoliš da se loša poslovna situacija odrazi na tvoj privatni život, jer je to najgora stvar koju možeš sebi da prirediš.

3. Počni s evakuacijom

Pripremaj nečujno svoj odlazak – završavaj preostale obaveze, razmotri pod kojim uslovima ćeš okončati radni odnos, i najvažnije, kreni da osvežavaš kontakte. Šta to znači? Kontaktiraj bivše kolege i poslovne kontakte, prati aktuelne oglase. Raspitaj se kako je u drugim firmama, šta se trenutno traži, kakvi su uslovi. Aktiviraj se na društvenim mrežama, naročito LinkedInu.

4. Postavi strategiju

Ovde smo detaljno pisali o tome kako da nađeš posao po svojoj meri. Ukratko:

 • prilagodi se trenutnoj potražnji (koje su to veštine i reference tražene u tvojoj oblasti) i u skladu s tim apdejtuj biografiju;
 • apdejtuj svoje veštine: potraži kurseve i obuke koji ti mogu pomoći u tome;
 • precizno definiši kako treba da izgleda tvoj novi posao, jer je velika razlika između “želim bilo kakav posao” i “želim baš ovakav posao”.

5. Nagradi sebe za hrabrost

Mogao si da ostaneš na tom poslu kidajući živce i čekajući da se nešto promeni na bolje, ali ipak nisi. Doneo si veoma hrabru odluku, i treba da budeš ponosan na sebe zbog toga. Na prvom mestu, priušti sebi kraći odmor, makar od podrazumevao vikend maratonsko gledanje filmova. Vrati se aktivnostima koje su te ispunjavale, a za koje nisi imao volje, usled opterećenošću poslovnom situacijom. Pozovi prijatelje s kojima se nisi dugo video. Poseti sajtove na kojima je prodaja mobilnih telefona i odaberi neki novi model za sebe – red je da se počastiš, zar ne?

Najbitnija stvar u celoj ovoj priči je svest da ne možeš ništa promeniti na trenutnom poslu – a veruj nam da je tako. Možeš biti najbolji kadar na svetu, s najjačim referencama i ogromnim radnim elanom, ako upadneš u loš sistem on će te progutati, a na kraju ispljunuti kao sažvakanu krpu.

Sledeća bitna spoznaja je da možeš da biraš kako ćeš da reaguješ na trenutnu situaciju – razmisli, vredi li kidati se zbog nekog ko te ne ceni dovoljno? Da li treba da pomeraš planine da bi tvoji kvaliteti isplivali i bili adekvatno vrednovani, ili je jednostavnije da pronađeš novo i baš takvo okruženje?

 

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

  Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

  Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

  Srpske antologijske face: Ko su zapravo bili Ludi Nasta, Dragička, Radio Mileva…

  Otkrivamo ko su zapravo Ludi Milojko, Radio Mileva, Dragička, Ludi Nasta...
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ